KEFALONIJA

Kefalonija – ostrvo bujnog zelenila, prekrasnih plaža i kristalno čiste vode zelenkasto-plave boje, će vas ostaviti bez daha. Ovo, najveće ostrvo u Jonskom moru, nalazi se između Lefkade i Zakintosa. Jedinstvena po svojim zelenim planinama koje se stapaju sa plavetnilom mora, Kefalonija je omiljeno odredište brojnih turista. Borovi i čempresi pokrivaju vrhove planine Ainos, dok su u njenom podnožju maslinjaci i vinogradi sa poznatom sortom grožđa od koje se proizvodi istoimeno, popularno vino Robola.

 

Kefalonija je poznata po svojim egzotičnim plažama, koje se većinom nalaze na njenoj istočnoj obali, a samo neke od njih su Myrtos, Antisamos, Lourdas, Skala. Upravo zbog prelepih plaža, ovo ostrvo je izabrano za snimanje čuvenog holivudskog filma “Mandolina kapetana Korelija”, sa Nikolas Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, koji je snimljen po istoimenom romanu. Zbog veličine ostrva, na plažama nikada nije gužva, pa iako važi za porodičnu destinaciju, ovo ostrvo privlači sve one koji žele da se odmore i uživaju u čarima njegovih prirodnih lepota. Plaže uglavnom predstavljaju dugačak pojas peska i šljunka, ali ima i mnogo skrivenih uvala koje čekaju da budu otkrivene.Ima ovde sadržaja i za avanturiste, koji će moći da istražiju ne samo obale, već i unutrašnjost ostrva

PONUDA ZA LASSI

DETALJNIJE

PONUDA ZA SKALU

DETALJNIJE

PONUDA ZA PALIKI

DETALJNIJE
Plaže su pogodne za razne sportove, čak će i surferi ovde da nađu svoje mesto. Ljubitelje ronjenja i snorklinga, neverovatno morsko dno će sigurno da zadovolji. Tu su i biseri Kefalonije koje treba obići, spektakularna podzemna pećina Drogarati i Melisani jezero, nacionalni park na planini Ainos sa 6km pešačkih staza za ljubitelje šetnje i planinarenja, kao i litice ove planine na kojima žive divlji konji… Možda ćete čak imati priliku da na svom odmoru naiđete na retke Caretta caretta morske kornjače čije je utočište upravo ovde, kao i na foke Monachus monachus. Iznajmljivanje automobila je imperativ za one koji žele da obiđu ostvo, obzirom da javni gradski prevoz retko saobraća. Čak će i sama vožnja po krivudavim planinskim putevima ostrva da bude svojevrsna avantura u kombinaciji sa uživanjem u pejzažima i pogledom na more.

 

Ima ovde sadržaja i za ljubitelje kulturno istorijskih znamenitosti, koje su sačuvane uprkos razornom zemljotresu 1953. godine koji je sravnio sa zemljom većinu naselja. Zbog burne prošlosti i bogate istorije, od drevnih antičkih vremena do modernog doba i italijanske okupacije tokom Drugog svetskog rata, na Kefaloniji se nalaze istorijski spomenici iz vremena antičkog, rimskog i venecijanskog doba. Ovo veliko grčko ostrvo sa susednom Itakom je dom Odiseja, legendarnog kralja opevanog u Homerovoj Odiseji. Posebno su zanimljivi venecijanski dvorac Assos iz 17. veka, dvorac Agios Georgios za koji se pretpostavlja da je iz 12. veka, manastir Agios Gerasimos posvećen zaštitniku ostrva, arheološku muzej u Argostoliju sa kolekcijom vrednih predmeta iz mikenskog, rimskog i helenističkog doba iz svih krajeva Kefalonije… Mesto Fiskardo, najsevernija luka Kefalonije je jedno od retkih mesta koje je posle strašnog zemljotresa ostalo gotovo netaknuto, a u tradicionalnim selima koja su poprimila nešto i od modernog doba, mogu da se nađu i građevine od pre nekoliko stotina godina.

 

Kefalonija je danas najelitnije Jonsko ostrvo sa modernim hotelskim kompleksima i luksuznim vilama koje ugoste na hiljade turista u letnjem periodu. Kulinarska ponuda je veoma bogata, pa nećete da ostanete imuni na tradicionalne grčke i morske specijalitete, ali ni lokalne specijalitete od jagnjetine, zečetine, slatkiše i pite čiji se recepti prenose s kolena na koleno.  Brojni restorani i barovi zadovoljiće i ukus najprobirljivijih, a kada krenete kući, ne zaboravite da kupite nešto od domaćih proizvoda: žuti sirevi, feta sir, maslinovo ulje, med, vino…

 

Najveće i najvažnije mesto na ostrvu Kefalonija i njegov glavni grad je Argostoli. Smešten na zapodnoj obali, Argostoli je izgrađen amfiteatralno. Odlikuje ga intenzivni gradski život i mnoštvo različitih vidova zabave: brojne prodavnice i butuci za svačiji ukus i ljubitelje šopinga, kafići i restorani za opuštanje i blizina plaža. Iako je Argostoli potpuno uništen u zemljotresu 1953. godine, još uvek postoje delovi grada u kojima mogu da se vide ostaci stare venecijanske arhitekture, kao i stari grad Krani sa kiklopskim zidinama. Prošetajte pešačkom zonom u kojoj možete naići na lokalni filharmonijski orkestar koji svira tradicionalne jonske pesme, a šetnju završite u pristaništu. Obiđite i Arheološki muzej i biblioteku Korgialeneios sa zbirkom retkih knjiga i rukopisa koja je danas Folklorni Muzej. Ako uživate u noćnom životu, ovde ćete pronaći klubove sa zabavom do zore.

 

Pored Argostolija, vredi videti i Lixouri, drugo po važnosti mesto na ostrvu, Sami, Assos, Fiskaro… Preporučujemo i krstarenje do obližnjeg ostrva Itaka, koje ima samo 3000 stanovnika i prelepu marinu i živopisna naselja. Ne propustite zalazak sunca u manastiru Kipouria koji se nalazi na litici tik uz more i otkrijte tajnu koju krije crkva u selu Markopoulis. 

PREPORUKA IZLETA:

 

Organizator izleta je inostrani partner organizatora putovanja. Precizan datum odvijanja izleta, vreme trajanja i vreme polaska na izlet saopštiće Vam naš predstavnik na destinaciji.

Do promene programa i trajanja izleta može doći usled vremenskih nepogoda, gužvi u saobraćaju, štrajkova ili drugih nepredviđenih okolnosti.

 

OBILAZAK OSTRVA

Reč je o autobuskoj turi uz mogućnost posete mnogim mestima ostrva koja se ponose bogatstvom istorije. Obilazak počinje iz Argostojila ili Liskurija, a prvo stajalište je  tvrđava Jorgos, koja dominira brdom i  iz koje se pruža neverovatan pogled na ostrvo. Nekadašnji glavni grad Kefalonije nalazio se na ovom brdu, a tvrđava, čije ostatke možemo videti na ovom izletu, predstavljala je njegov centralni deo.  Sledeće stajalište je na plaži Mirtos, jednoj od najlepših plaža Kefalonije, na kojoj se boje mora pretvaraju u čudesni spektar isprepletan sa bojama čistog neba i blještavog sunca. Sledeća pauza je u priobalskom naselju Agia Efimiji. Programom je previđeno vreme za ručak u nekom od brojnih restorana na obali mora. Sledi, zatim, vožnja istočnom obalom, gde možete doživeti Kefaloniju “ispod površine”, tj. provozati se brodićem do prelepih pećina i razgledati bogatstvo pećinskog. Najveća arakcija je u Drogarti, pećini sa akustikom najvećih koncertnih dvorana. Na kraju sledi obilazak najvećeg i najpoznatijeg manastira, odnosne  Crkve Svetog Gerasimosa. Manastir se nalazi u dolini vinogorja Rabola koje ima vinariju.  Postoji mogućnost degustacije vina u lokalnoj vinariji.

 

KRSTARENJE DO FISKARDA

Brod “Romantika” isplovljava iz luke Agia Efimia, do koje se može doći sopstvenim prevozom ili organizovano autobusom. Brod nudi dve mogućnosti: klimatizovani prostor ili otvorenu palubu.  Tokom plovidbe, gosti mogu da koriste usluge brodskog  snek bara kao i da dobiju sve informacije od pratioca na engleskom jeziku.

Krstarenje je usmereno ka severnom delu Kefalonije i gradiću Fiskardo, koji je jedini ostao netaknut u razornom zemljotresu 1953. godine.  Programom plovidbe  prvo zaustavljanje predviđeno je na ostrvu Itaka. Prelepu plažu Polis, u slobodno vreme, putnici  koriste za kupanje i uživanje u njenim čarima. Sledeće stajalište je ribarski gradić Fiskardo, uz mogućnost da ručate u jednom od mnogobrojnih, autentičnih restorana. Fiskardo je gradić s kućama pastelnih boja uz vidljivu  mešavinu stilova grčke i venecijanske arhitekture.  Izuzetno je atraktivan  i letnja je baza poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, posebno onih iz Holivuda, čije su luksuzne jahte često usidrene u luci ovog čarobnog gradića. Poslednje stajalište je  pauzu za kupanje u kristalnoj čistoj vodi na plaži do koje je moguće doći samo brodom.

Na kraju, brod “Romantika” isplovljava sa istočne obale Kefalonije i vraća se u luku Agia Effimia.

 

RELAX KRSTARENJE

Brod isplovljava iz Argostolija ili Liksurija (u zavisnosti od toga gde ste smešteni). Do luke se može doći sopstvenim vozilom ili organizovanim prevozom. Brod nudi putnicima klimatizovan prostor, kao i pokrivenu ili otvorenu palubu. Gosti mogu da koriste i usluge snek bara kao i usluga pratioca grupe na engleskom jeziku. Krstarenje je usmereno na južni deo Kefalonije, posebno prema netaknutim plažama ovog dela ostrva. Prvo stajalište je na Belim liticama (White Rocks), po kojima je predivna, bela plaža i dobila ime. Slobodno vreme za kupanje u kristalnoj čistoj i tirkiznoj vodi, na mestu do kojeg je moguće doći samo brodom. Sledeća odrednica je jug Kefalonije i ostrvo Vardiani koje je nenaseljeno ali i ukrašeno nekim od najlepših plaža u zalivu. Slobodno vreme za kupanje i uživanje u čarima Jonskog mora. Važno je napomenuti da u slučaju vetrova (koji su jako retki) nije moguće pristati brodom na Vadiani. U tom slučaju, druga pauza za kupanje je na plaži Kounopetra.  U cenu izleta uračunat je i ručak (tradicionalni grčki roštilj)  sa zabavom. Povratak u luku je u popodnevnim časovima.

 

MIRTOS – ASOS  

Izlet je namenjen putnicima smeštenim na Paliki strani i u regiji oko Liksurija (hoteli Ionian Sea, Apollonion Asterias Resort i Cephalonia Palace). Polazak autobusta je u prepodnevnim časovima, a prvo stajalište je jedna od, smatra se, najlepših plaža sveta, čuveni Mirtos. Kombinacija sitnog šljunka i belog peska, neverovatni prirodni ambijent i boja mora koja varira od modro plave do tirkizne učiniće vaš boravak na ovoj plaži nezaboravnim. Nije bilo potrebno poslaviti je, ali su to ipak učini Nikolas Kejdž i Penelpo Kruz u čuvenom filmu “Mandolina kapetana Korelija”, koji je sniman upravo na Kefaloniji. Drugo stajalište je šarmantni Asos. Mnoštvo kućica pastelnih boja čije fasade krasi cveće, tradicionalne taverne i moderni restorani tik uz obalu, bistro more i prirodni hlad prerastaju u uspomene kojih se mnogi najradije sete nakon boravka na najvećem ostrvu Jonskog arhipelaga.

Napominjeno da ovaj izlet nije uz pratnju vodiča. Na Mirtosu se boravi oko dva sata, a u Asosu sat i po.

Come2See

  •   Bulevar Kralja Aleksandra 171 lokal 34, Beograd, Srbija

  •    Telefon: 011/3822-316

  •    info@come2see.rs

  • Ponedeljak-petak 10:00-16:00
    Subota i nedelja neradni dani

 

 

Sajt Come2See turističke agencije je informativnog karaktera. Iako nastojimo da  redovno ažuriramo našu ponudu (opise, cene..) postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da sve cene i opise objekata proverite lično u agenciji, putem telefona ili e-maila. HVALA NA RAZUMEVANJU!

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Facebook
Instagram

© Copyright 2018 by Come2See D.O.O. - Web page design and creation by Miles Art Design